Red Sparrow ve Sinematografisine Bir Bakış




Red Sparrow yazarı Jason Matthews 33 yıl CIA’da görev yaptıktan sonra emekli olmuş ve yazarlığa girişmiş birisi. 2013 yılında yayınlandığında çok satanlar listesine giren Red Sparrow, aslında yazarın kaleme aldığı üçlemenin ilk romanı. Serinin ikinci kitabı Palace of Treason ve üçüncüsü ise The Kremlin’s Candidate.



Hikaye şöyle: Kariyer vaadeden Bolşoy balerini Dominika Egorova kötü bir kaza sonucu sakatlanır. Hasta olan annesinin bakıcı ve ilaç giderleri, kaldıkları ev gibi bir çok imkanı Bolşoy sayesinde elde etmiş olan Dominika’nın hayatı alt üst olur. Rus istihbaratının üst düzeyinde yer alan amcası Vanya onu bir suikastte kullanınca, Dominika’nın hayatını kurtarmak için tek çaresi kalır: “Serçe” adı verilen gizli ajanların arasına katılmak. Hikayenin bundan sonrasında tansiyon gittikçe artar, Dominika’nın çift taraflı ajan olarak CIA’ya çalışıp çalışmadığı sona kadar esrarını korur. Final beklenmedik bir şekilde gerçekleşir.

Dominika Egorova karakteri son derece natürel, ne James Bond ne de Jason Bourne tiplemesi. Filme gerçekçiliğini ve başarısını veren detay, onun sivil hayattan gelip şartların zorlamasıyla ajanlığa girişmesi olmuş. Asıl amacı hayatta kalabilmek ve annesini korumak.

Çekimleri Budapeşte, Bratislava, Viyana ve Londra’da yapılan filmin başarısını sağlayan diğer detay ise hiç kuşkusuz görsel devamlılığı ve detayları mükemmel çalışılmış sinematografisi.

Görüntü yönetmeni Jo Williems, hiç set kurmadan tüm çekimleri doğal mekanlarda gerçekleştirmiş. Genel olarak tüm renkleri yumuşak tonlarda kullanmış, ama filme ruhunu veren kırmızı için özel bir yer ayırmış. 





Kamera olarak Alexa XT, Panavision T ve E serisi anamorfik lensler kullanmış. Filmin büyük kısmını geniş açı lenslerle çekmiş. Kamera hep kontrol altında, sert salınımlara hiç yer vermemiş. Geniş açı lenslerle seyirciyi filmin içine çekmeyi, mekanları hikayenin önemli bir parçası yapmayı hedeflemiş. Bunun bir sebebi de, çekim yapılan mekanların görsel muhteşemliği. 





Bazı sahnelerde elde edilen dengeli kompozisyona ve perspektif derinliğe de dikkat çekmek lazım, bu detay filme kalite katan önemli bir başarı olmuş. 






Görsellerle destekli çok daha geniş bir değerlendirmeye şu sayfadan ulaşabilirsiniz:


Yorumlar

Popüler Yayınlar